Как да познаете качествените слънчеви очила?

Най-често слънчевите и диоптричните очила се избират според дизайна им и по това как пасват на лицето. По-рядко хората се замислят за най-важното им приложение – че те са средство, което трябва да предпазва очите от слънцето. Без значение кой сезон е, то може да проникне през облаците и да увреди зрението. UVA и UVB лъчите могат да се отразяват от различни повърхности – вода, сняг, пясък и по този начин да ви влияят лошо. Затова е важно да изберете маркови слънчеви очила, които са с високо качество, добър филтър и много добре предпазват окото, като така се грижат за здравето му.

Какви очила да изберете?

Най-доброто действие, което можете да предприемете относно своето зрение е да изберете достатъчно надеждни модели. Търсете такива, които имат 100% защита от UVA и UVB лъчите или са UV 400. Тези числа значат, че стъклата ги абсорбират достатъчно добре. Материалът, от който са направени също трябва да е качествен и надежден, за да можете да ги носите дълго време. По-тъмните стъкла не означават задължително по-добра защита.

Какво да гледате, когато избирате слънчеви очила?

Има няколко фактора, които трябва да вземете предвид, когато правите своя избор. Така вероятността да се сдобиете с качествен чифт е по-голяма. Винаги гледайте:

 1. Информацията на етикета

На него трябва трябва да има подробни данни. Там трябва да е описано и към коя група спадат. Има 6 различни категории:

 • 0, които не са добро решение;
 • 1 – за облачно време;
 • 2 – подходящи за слабо слънце;
 • 3 – за силно;
 • 4 са комбинирани и са добър вариант при сняг;
 • 5 – много затъмнени стъкла, които не са подходящи за шофиране.

Когато сте наясно с всичко това, ще можете да използвате своите слънчеви очила по точното предназначение. Ако има и маркер “СЕ”, ще знаете, че са произведени според европейските изисквания.

 1. Номерът от вътрешната страна на рамката

Всеки модел трябва да има числа или букви. Ако продуктът е оригинален, те ще бъдат с нормална големина и добро качество, за да могат лесно да бъдат разчетени. Независимо каква е рамката – тънка или дебела, тази информация трябва да присъства.

 1. Материалът на изработка и боята на рамката

Слънчевите очила трябва да са изляти от пластмаса или органичен ацетат. Боядисването трябва да е било направено предварително чрез инжектиране на боята. Качествените модели не са боядисани след това и ако рамката бъде разрязана, цветът отвътре и отвън трябва да е еднакъв.

 1. Тегло

Оригиналните слънчеви очила са по-тежки от репликите. В случай че усетите рамката лека, можете веднага да се усъмните в качеството. Тези варианти по-лесно ще могат да се счупят.

Това са важните фактори, които ще ви осигурят гаранция за качеството и оригиналността на продукта.

Как да запазите по-дълго време своите слънчеви очила?

Ако искате да носите този аксесоар поне една или две години, трябва да внимавате какви грижи полагате. Съветите са:

 1. Винаги използвайте калъф

Това е най-доброто място за съхранение. Трябва да изберете такъв, предназначен точно за вашия модел или универсален, който пасва добре на големината и формата. Така ще защитите по най-сигурния начин слънчевите си очила, както и диоптричните от надраскване на стъклата или счупване на рамката.

 1. Не ги носете на главата си

Много често продуктите за коса могат да омазнят скалпа и да замърсят стъклата или рамките. Друг проблем е и това, че прекаленото разгъване може да ги разхлаби и дори счупи.

Ако спазвате всичко това, ще можете да сте спокойни и да си осигурите дълга употреба.

Важен момент при покупката е мястото, на което ще я направите

Доверявайте се винаги на специализирани магазини и оптики, за да сте сигурни в качеството. Само така ще имате сигурна гаранция, че получавате това, за което плащате и ще получите оригинални мъжки, дамски и детски модели.

- реклама -