Има ли пари за гарантиране на пенсиите?

В Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионната система, по известен като Сребърния фонд, са натрупани 3,789 млрд. лева, към края на ноември, показват данните на Министерство на финансите.

Само през ноември по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 5,92 млн. лв. Към края на месеца пък са натрупани лихви върху средствата на фонда в размер на 1,62 млн. лв., уточняват от министерството.

През последните месеци сумите, които постъпват по сметките на фонда, са доста скромни, като през октомври бяха трансферирани 4,30 млн. лв.

В същото време разходите за пенсии растат сериозно, като за десетте месеца на тази година възлизат на 12,56 млрд. лева. Спрямо същия период на миналата година разходите за пенсии са с 1,64 млрд. лева или с 15,1%.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като досега в него са се натрупали едва 1,7 млрд. лв. допълнителни средства.

Предназначението на фонда е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.

- реклама -