крал

И разследваният за корупция испански крал намери пристан в ОАЕ

Хуан Карлос, бившият крал на Испания, който този месец отиде в изгнание покрай обвиненията за подкупи и незаконни печалби, е в Обединените арабски емирства, съобщи кралският дворец, с което сложи край на мистерията за местонахождението му.

82-годишният Хуан Карлос „пътува до Обединените арабски емирства на 3 август и остава там“, заяви говорител, без да дава допълнителни подробности.

С изненадващ ход Хуан Карлос обяви на 3 август, че напуска Испания, за да попречи на личните му дела да подкопаят управлението на сина му крал Фелипе VI, но не каза накъде ще отиде.

Досега кралският дворец отказваше да разкрие къде живее Хуан Карлос, казвайки, че той сам ще го обяви, ако е необходимо.

Докато испанският всекидневник ABC съобщаваше, че бившият крал е пътувал до Абу Даби, други медии посочваха като възможни дестинации Португалия, където Хуан Карлос е прекарал част от младостта си или Доминиканската република.

Докато Хуан Карлос не е под официално разследване, разкрития от бивша любовница, германската бизнесдама Корина Ларсен, повдигат правни въпроси относно финансовите му дела, които чиновниците разследват в Испания и Швейцария.

Подозренията са за 100 милиона долара, които покойният саудитски крал Абдула, както се твърди, е внесъл през 2008 г. в швейцарска банкова сметка, до която Хуан Карлос има достъп.

Прокурорите във Върховния съд на Испания разглеждат твърденията на Ларсен, че Хуан Карлос получил подкупи за саудитски железопътен договор, който беше получен през 2011 г. от консорциум от испански компании.

450-километровата връзка между Мека и Медина бе открита през 2018 година.

- реклама -