крал

Холандски депутати се скараха дали трябва да е противозаконно да обиждаш краля

Холандски депутати се събраха при обсъждането на премахването на законите от XIX век, които определят като престъпление обидата срещу краля. Според някой парламентаристи тази норма вече не отговаря на „модерната монархия“.

Но въпросът е гореща тема в Холандия, където кралското семейство е много обичано

Кралят Вилем-Александър се оказа толкова популярен, колкото майка му, бившата кралица Беатрикс, откакто наследи трона през 2013 г.

Държавата, която е с население 17 милиона души, остава една от малкото страни, които все още поддържат законите „lese majeste“, според които е престъпление да оскърбяваме или да клеветим монарха.

Но проектозаконът, предложен от прогресивната партия D66 – член на управляващата коалиция – причинява противоречия в крехкия управляващ алианс от четири партии.

Въведените като основание за съдебно преследване норми през XIX век днес означават „ограничаване на свободата на словото“, твърди депутатът от D66 Кейс Верховен в своя законопроект, който бе представен за първи път в началото на 2016 г.

„От 1830 г. са изминали 185 години. Това е добра причина за актуализиране на промените в законодателството“, аргуементира се той.

- реклама -