Херо Мустафа получи от президента орден „Мадарски конник“

Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник” първа степен на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа.

Държавното отличие беше връчено за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и за разширяването на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес.

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков” 2. Херо Мустафа е удостоена с ордена в края на своя мандат. Новият посланик на САЩ ще бъде Кенет Мъртън.

„Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до рязко влошаване на средата за сигурност и предизвикаха самите устои на изградения международен и правов ред“.

Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията, на която удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на САЩ в България Херо Мустафа.

Радев добави, че пандемията от COVID-19 постави на изпитание утвърдения международен ред и връзки.

По думите на държавния глава страната ни ще продължи да разчита на САЩ за модернизацията на Въоръжените ни сили и за укрепване на отбранителните способности на Българската армия като устойчив гарант за националния ни суверенитет.

„В новите измерения на международната обстановка сигурността и отбраната се наложиха естествено като ключово измерение на нашето ефективно партньорство не само в двустранен план, но и в рамките на НАТО“, коментира Румен Радев.

Според него сътрудничеството в сферата на енергетиката се е наложило като друг приоритетен стълб, а това е допринесло за укрепване на енергийната сигурност на целия регион.

Във фокуса на съвместната дейност между двете страни беше и укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, тероризма и организираната престъпност, посочи президентът. Въпреки обективните трудности, от 2019 г. насам (посланик Херо Мустафа е в България от 2019 г.) двустранната търговия бележи непрекъснат ръст, отбеляза държавният глава и посочи, че за 2021 г. е достигнала 1,3 млрд. долара.

„Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и безспорния личен принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България“, каза Радев. Според държавния глава от първия ден на своя мандат в София посланик Херо Мустафа работи всеотдайно и енергично за развитието на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

„На посланик Мустафа се падна нелеката задача да ръководи мисията на САЩ в София в период, белязан от безпрецедентни регионални и глобални предизвикателства“, заяви той.

По думите на Румен Радев посланик Херо Мустафа и нейният екип са били винаги готови да окажат съдействие и помощ, както и да работят с българските институции.

На 19 септември тази година ще бъдат навършени 120 години от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ, отбеляза Радев. С успешния мандат на посланик Мустафа тя оставя зад гърба си една значима страница от историята на тези отношения, каза още президентът.

„За мен е голяма чест да бъда удостоена с орден „Мадарски конник”. Приемам го като свидетелство за успешното ни сътрудничество и символ на съюза между нашите две държави”, заяви Херо Мустафа.

- реклама -