Гордост: Тараторът в топ 4 на световна класация

Гордост: Тараторът в топ 4 на световна класация.

Тараторът е на 4-то място сред 17 избрани студени супи в световна класация на кулинарния пътеводител „Тейст Атлас“ (Taste Atlas).

В описанието е посочено, че тараторът е българска студена супа, направена с кисело мляко, краставици, чесън, нарязан копър, слънчогледово олио, орехи и малко вода или лед.

Тъй като подобно предястие се сервира и в Северна Македония, има различни вариации,

при които има добавени съставки, а при други са махнати някои от продуктите.

Например има места, където се прави от моркови или листа от маруля.

В някои региони пък познават таратора, направен с оцет и вода вместо с кисело мляко.

Предястието се сервира добре охладено и върви с мастика на кристали, най-вече през летните месеци.

Позиции

На първа позиция е класирана студена супа от цвекло, която е част от традиционната литовска кухня. След нея се нарежда доматена супа от Испания, която се прави със стар хляб, парчета шунка и варени яйца. А на трета позиция е Salmorejo, която произхождаща от Андалусия, Южна Испания, приготвена от домати, хляб, необработен зехтин и чесън. Другата популярна испанска супа гаспачо пък е класирана чак на 10-а позиция. В нея се влагат хляб, домати, краставици, лук, чесън, чушки, сол и зехтин. Негова вариация, която е с манго, пък е класирана на последната 17-а позиция. Интересно предложение за студена супа е тази от череши със сметанов крем. Тя е традиционна за Унгария и се консумира през лятото. И ако някои биха я консумирали като десерт, в Унгария тази крем супа се поднася преди основното ястие.

Рейтинг

С най-висок рейтинг сред българските ястия са още баницата, киселото мляко, шопска салата, суджук, лютеница, шарена сол, а сред десертите торта „Гараш“, която е произведена в Русе. Закуската, която е най-популярна и с най-висок рейтинг за българско ястие, са мекиците. А напитките са ракия и мавруд.

- реклама -