Андрей Новаков

ГЕРБ гласува против Истанбулската конвенция в ЕП утре

Българските евродепутати ще гласуват утре в Брюксел срещу искането на ПЕС да се пита Съдът на ЕС за Истанбулската конвенция. Това обявиха в съвместно изявление евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

Европейския парламент ще гласува искане до Съда на ЕС в Люксембург за тълкуване на възможността ЕС да ратифицира, за целия ЕС, Конвенцията за защита от домашно насилие.

„Изказванията на г-жа Нинова, че има някакъв риск за ратификация и валидност на тази ратификация за България показват непознаване на процедурите в Европейския съюз.“

Така двамата евродепутати коментираха изявлението на Корнелия Нинова по-рано днес. Тя предупреди, че ЕС ще наложи конвенцията във всички държави с решение за цялата общност. „Няма как Съдът на Европейския съюз да реши Съветът да приеме или да наложи такова решение, когато една страна членка – в този случай България, е заявила, че има конституционен проблем с това и няма как да ратифицира Истанбулската конвенция.“, каза Ковачев. И добави „Всяка предизборна кампания по тази тема е абсолютно неуместна и – обратно – показва точно това незнание на европейските правила“.

„При всички положения групата на ГЕРБ ще гласува срещу искането на ЕП да иска становище по темата. Няма как да се случи това – Съдът да наложи на ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция от името на Европейския съюз и това е недопустимо“, подчерта той.

 

- реклама -