ваксинирани

Ето кои ще са първите имунизирани българи

От утре започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България. Първите градове, където това ще се случи, са София, Пловдив и Бургас.

Както вече е известно първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Неговата инжекция ще бъде поставена в столичната УМБАЛ „Света Анна“ в 10 часа. След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

Минута по-късно ще стартира и имунизацията в Пловдив. Там първото ваксинирано лице ще бъде шефът на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. След него ваксина ще бъде поставена на Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

В Бургас в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ първата имунизация срещу COVID-19 ще получи Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.

В 10.01 часа ще започне ваксинирането на част от личния състав на ВМА. Първата инжекция ще е за генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. След него, личен пример ще дадат редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров, професор Илия Салтиров и т.н.

В първата група, която ще бъде ваксинирана – съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники.

 

- реклама -