система

Електроенергийната система е готова за зимата, успокои министър Петкова

Електроенергийната система на страната е готова за зимата, успокои министърът на енергетиката Теменужка Петкова. За втора поредна година са извършени проверки в ЕСО и ЕРП-тата, които са показали, че сме готови за есенно-зимния сезон и предстоящото повишено потребление на ток.

Правителството работи добре, но трябва да получи и подкрепата на парламента. Напрежението е много голямо, обясни Петкова пред БНТ.

По отношение подаването на газ, министър Петкова каза, че има гаранции за сигурността на доставките. Днес приключва и нагнетяването в газохранилището в Чирен.

За АЕЦ „Белене“

До края на месеца се очаква да бъде подписано споразумението между НЕК и „Атомстройекспорт“ за плащане на средствата, които България дължи за поръчаното оборудване на АЕЦ „Белене“. Петкова отказа да обясни какво е обсъждано по време на срещите й миналата седмица в Москва, защото в момента се уточнявал графикът за въпросните плащания.

От „Росатом“ обаче обявиха, че очакват България да плати дължимите пари за АЕЦ „Белене“ до края на 2016 г. Съгласно решението на арбитражния съд страната ни дължи 620 милиона евро и натрупалите се лихви за двата реактора на централата.

- реклама -