„Росатом“ чака парите за АЕЦ Белене до края на годината

„Росатом“ очаква България да плати дължимите пари за АЕЦ „Белене“ до края на 2016 г. Това съобщиха от компанията след второто заседание на руско-българската работна група.

Адвокатите на България и Русия изготвят Пътна карта за изплащане на сумите за АЕЦ „Белене“. Това съобщиха от своя страна от Министерството на икономиката и енергетиката след срещите на министър Теменужка Петкова в Москва.

Там се е провело второ заседание на работната група между представители на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация „Росатом“ и АО „Атомстройекспорт“.

В срещата са участвали и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министърът на финансите г-н Кирил Ананиев и господин Кирил Комаров, първи заместник генерален директор на „Росатом“.

По време на срещата министър Петкова е информирала руската страна за приетия от Народното събрание на 28-ми септември тази година Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на „Националната електрическа компания“ ЕАД във връзка с решението на Международния арбитражен съд в Женева по проекта „Белене„.

„Още на следващия ден Министерството на енергетиката изпрати информация до Европейската комисия с цел спазване на изискванията по предоставяне на държавни помощи. В ежедневна комуникация сме с представители на Комисията и очакваме до два месеца да получим отговор от тях“, подчертава Петкова.

Както предвижда приетият Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение. В тази връзка, в рамките на днешната среща, адвокатите, представляващи двете страни, са започнали дискусии по условията за потенциално уреждане на въпроса.

Двете страни са препотвърдили отличното съвместно сътрудничество в работата по удължаване живота на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“. До края на месец октомври предстои завършване на дейностите по удължаване срока на работа на 5-ти блок на атомната централа, а дейностите по 6-ти блок се изпълняват по график.

- реклама -