Apple ЕК, Apple, дело, решение, обжалване

ЕК ще обжалва отменената глоба от 13 млрд. евро на Apple

Брюксел е решил да обжалва пред Съда на ЕС, най-висшата съдебна инстанция на блока, решението на Общия съд от юли да отмени глобата от 13 млрд. евро.

През 2016 г. Европейската комисия я наложи на американския технологичен гигант Епъл (Apple) за нарушаване на европейските правила за данъчното облагане и държавната помощ, съобщи днес в. „Файненшъл таймс“, позовавайки се на източници.

Според представител на европейските власти това дело е много важно, тъй като създава прецедент за други дела, които ЕС иска да започне в бъдеще. Очаква се разглеждането на жалбата да продължи поне няколко години, преди да бъде произнесено окончателното съдебно решение.

Еврокомисията поиска от компанията през 2016 г. да възстанови на правителството на Ирландия, където са регистрирани редица нейни подразделения, 13 млрд. евро.

Според Брюксел, Apple фактически е получила тези средства под формата на незаконни субсидии благодарение на данъчни споразумения с ирландските власти. Еврокомисията всъщност оценява данъчните отстъпки, предоставени от Дъблин, като незаконни и настоява концернът да компенсира недовнесените данъци. Към момента задълженията на Apple, включително наказателните лихви, вече се равняват на 14 млрд. евро.

Според експерти решението по това дело може да стане прецедент за преразглеждане на други големи глоби, наложени от ЕК срещу световни дигитални компании като Гугъл (Google), Майкрософт (Microsoft) и Интел (Intel).

- реклама -