Apple

Рекордна глоба за Apple – трябва да плати 13 млрд. евро плюс лихвите за неплатени данъци в Ирландия

Американската компания Apple може да се наложи да плати 13 млрд. евро на Ирландия плюс лихва. Европейската комисия (ЕК) обяви данъчните облекчения на компанията в Ирландия за незаконни.

Според пресрелийзът на ЕК, Ирландия е длъжна да изиска тези суми, които комисията счита за държавна помощ към Apple.

Сумата е рекордна в историята на ЕС.

Преференции в данъците за определени компании – незаконно е

Както ви съобщихме по-рано тригодишното разследване на казуса завърши с решение на ЕК, което не се приема добре в САЩ.

Държавите членки не могат да дават данъчни преференции на определени компании – това е незаконно според правилата на ЕС„, заяви комисар Маргрет Вестингер. „Разследването стигна до извода, че Ирландия е предоставила незаконни данъчни облекчения на Apple, което води до значително намаляване на данъчната тежест и поставя другите компании в неравностойно положение„, аркументира решението комисаря.

Ирландия обяви, че ще обжалва решението.

САЩ: Решението заплашва икономическото партньорство

Американското финансово министерство разкритикува решението на ЕС американската компания „Епъл“ да възстанови неправомерни данъчни облекчения в размер на 13 млрд. евро и заяви, че решението заплашва двустранния „дух на икономическо партньорство“.

„Действията на Комисията могат да заплашат с подкопаване чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа и важния дух на икономическо партньорство между САЩ и ЕС“, заяви говорител на финансовото министерство в изявление.

- реклама -