Урсула фон дер Лайен, ЕК, правомощия, ценности, Орбан, медии, журналисти

ЕК: Мерките срещу епидемията да не нарушават основните принципи и ценности

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предупреди, че спешните мерки във връзка с коронавируса от страните от ЕС трябва да бъдат „ограничени“.

Фон дер Лайен призова днес мерките, предприемани от държавите в ЕС заради епидемията от Ковид-19, да отговарят на основните принципи и ценности на ЕС.

Изявлението на Фон дер Лайен е свързано особено с предприетите законодателни промени в Унгария, с които премиерът Виктор Орбан получи широки правомощия.

ЕК ще следи мерките във всички държави от ЕС, предупреди тя.

ЕС се основава на ценностите на свободата, демокрацията, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, които трябва да защитаваме, дори днес, посочва председателят на комисията.
Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Спазването на свободата на изразяване и правната сигурност са от съществено значение в тези несигурни времена. Сега е по-важно отвсякога журналистите да могат да вършат своята работа свободно и точно, за да се противопоставят на дезинформацията и за да могат нашите граждани да имат достъп до важна информация, добавя Фон дер Лайен.

Тя не посочи конкретно Унгария, но въпреки това думите й ще бъдат възприето като упрек към поемането от Орбан на опцията за управление чрез укази.

- реклама -