Джо Байдън
сн. БГНЕС

Джо Байдън отрече обвинения в сексуално посегателство от преди 27 години

Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън категорично отрече обвинението в сексуално посегателство срещу бивша служителка, като заяви, че инцидентът, за който тя твърди, че е станал през 1993 г., „никога не се е случвал“.

Това не е вярно. Това никога не се е случвало“, каза Байдън по повод обвиненията на Тара Рийд, бивш служител в кабинета му в Сената на САЩ.

77-годишният Байдън, който наруши мълчанието месец след обвинението с изявлението си, заяви, че тогавашният ръководител на Рийд и бившите висши служители в кабинета му „са казали недвусмислено, че тя никога не е идвала при тях да се оплаква или да повдига някакви въпроси.

Рийд, в момента на 56 г., каза през март, че бившият сенатор и вицепрезидент й е „пускал ръце“ „под полата“ и я е „насилвал“. След това тя разказа историята си в различни медии, а в началото на април подаде сигнал за инцидент в полицията във Вашингтон, в който не посочи името на Байдън.

Други жени също обвиняват Байдън, че ги е докосвал неподходящо в миналото, подобно на първоначалните твърдения на Рийд.

„Не е вярно. Казвам недвусмислено, че никога не се е случвало“, каза Байдън пред MSNBC. „Не знам защо след 27 години всичко това се повдига“, добави той. „Но няма да разглеждам нейния мотив. Няма да я атакувам.“

Но все пак подчерта: „Имам право да говоря, погледнете фактите. Проверете ги.“

Рийд не е предоставила копие на жалбата, която тя твърди, че е подала през 1993 г. след инцидента, а Байдън заяви, че е помолил служителите да потърсят в Националния архив, където според него е мястото на всеки такъв документ.

- реклама -