Пирогов , Александровска, прием, операции, коронавирус, легла
Снимка: БГНЕС

Две големи столични болници спират плановия прием, въпреки уверението на Стойчо Кацаров

Две големи столични болници спират плановия прием. Това са „Александровска“ и „Пирогов“. Причината – недостиг не легла за лечение на пациенти с COVID-19 и необходимо преструктуриране на лечебната база.

По нареждане на СРЗИ леглата за ковид пациенти в УМБАЛ „Александровска“ се увеличават от 120 на 240, като 35 от тях са предвидени за болни на интензивно лечение. Това налага реорганизация на клиниките и пренасочване на екипите към ковид структурите.

Със заповед на изпълнителния директор д-р Атанасов, считано от 00.00 ч. на 21.10.21 г. плановият прием и плановите операции в лечебното заведение се преустановяват до промяна на епидемичната обстановка.

Пациенти, нуждаещи се от спешно или неотложно болнично лечение, няма да бъдат връщани, а такива за планови операции ще бъдат записвани в листа на чакащи, заявиха от лечебното заведение.

Според в. „24 часа“ плановият прием е преустановен още преди ден в „Пирогов“.

В момента там тече преструктуриране, за да могат да се заделят допълнителни легла за прием на пациенти с COVID. Още в неделя от лечебното заведение изпратиха информация до медиите, че от разкритите легла разполагат само с 2 свободни, които до края на деня бяха запълнени.

По-рано сутринта днес здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че увеличените легла заради вълната от коронавирус няма да спрат плановата дейност на болниците.

- реклама -