Domracheva Домрачова

Домрачова донесе злато на Беларус в щафетата в биатлона

Дария Домрачова донесе злато на Беларус в щафетата 4×6 км в биатлона. Тя бе на последния пост за своята страна, навакса изоставането от Полша и Франция и спечели първия си златен медал от Пьонгчанг. До този момент Домрачова имаше само един бронз. Преди четири години в Сочи тя взе три титли.

Състезанието бе непредвидимо и изпълнено с обрати заради тежките условия и снеговалежа. Стрелбата на почти всички състезателки бе изпълнена с грешки и само четири отбора не влязоха в наказателни обиколки, като три от тях стигнаха до медалите. Надежда Скардино, Ирина Крюко, Дзинара Алимбекава и Дария Домрачова имаха нужда от само девет допълнителни патрона.

Благодарение на страхотен последен пост на Хана Йоберг Швеция стигна до сребърния медал. Младата биатлонистка, шампион в индивидуалната дисциплина, пое щафетата на 9-та позиция, но с перфектна стрелба и силно бягане стигна до втората позиция. Бронзовият медал остана за биатлонистките на Франция, които завършиха с 14 грешки, но без наказателни обиколки. Фаворитките от Германия се представиха много слабо и трябваше да навъртят три наказателни обиколки. Двукратната шампионка Лаура Далмайер успя да изкачи тима от 11-та до осмо място на последен пост.

Домрачова стана майка преди 16 месеца

Двата медала на Домрачова са в съвсем различна светлина на фона на това, че през октомври тя стана майка. Бащата на дъщеря ѝ – легендарният Оле Ейнар Бьорндален – бе на трибуните и отпразнува успеха така, все едно добави още един медал към 13-те си от олимпиади. Бьорндален не успя да влезе в състава на Норвегия за игрите в Пьонгчанг и беше в Корея само като зрител.

Българките останаха 16-и

Щафетата на България се представи силно, като допусна само девет грешки в стрелбата. Те обаче доведоха до две наказателни обиколки и в крайна сметка българките завършиха на 16-та позиция, на 2 минути и половина зад победителките.

- реклама -