ДНСК, Златен век, разрешение, строителство

ДНСК спира окончателно строителството на „Златен век“

ДНСК спира окончателно строителството на „Златен век“ заради изтекло разрешение за строеж.

Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов на пресконференция в МРРБ.

Разрешителното е изтекло през януари 2020 година. След тази дата е издигнат още един етаж без валидни документи.

Всичко построено след тази дата ще трябва да бъде разрушено. От ДНСК потвърдиха, че Върховният административен съд не се е произнасял по давността на разрешението, а заключенията на първа инстанция, че разрешението е валидно най-малко до края на 2022 г., е некоректно направено.

„В случая имаме предоставени над 10 правни становища с най-различни екзотични тълкувания“, посочи арх. Калинов. Според него може да се говори за правна несигурност, създадена при промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), и по-точно в чл. 153 на Закона. „Там са сложени няколко основни репера, за да бъдем категорични като основание за това, което предприемаме. Разрешителното за строеж има 10-годишен срок и датата, от която тече този срок, е откриване на строителната площадка. Фирма „Артекс“ е открила строителна площадка на 11 януари 2010 г.“, категоричен бе той.

Така написан законът, означава, че всички следващи презаверки, които са правени, нямат отношение към срока на действия на РС. За съжаление това се е случило, когато е направена поредната поправка на ЗИД на ЗУТ.

„Като проследим историята назад във времето, имаме абсолютното основание да говорим, че общината години наред е подкрепяла реализацията на „Златен век“, каза началникът на ДНСК.

Той припомни, че плановете за издигане на небостъргач започват още през 1996 г., когато е процедиран, одобрен и влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП), който предвижда изграждането на сграда с височина 108 метра на същото място. „Оттогава досега нямаме и никакво действие в посока този план да бъде променен, да бъде сменено местоположението на високата сграда или тази сграда да бъде намалена до височината на всички останали сгради, които са в непосредствена близост“, коментира арх. Калинов.

Той посочи, че РС издадено през 2007 г. и презаверено през 2012 г., но в ЗУТ няма текст, който да валидира нов срок визирайки презаверката.

 

По-рано днес служители на стpoитeлнaтa ĸoмпaния „Apтeкc“ протестираха пpeд Mиниcтepcтвoто нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвo зapaди cгpaдaтa „Злaтeн вeк“.

 

- реклама -