Директорите на 117-та и 124-та ДГ пред FN: Готови сме от понеделник да приемаме деца на медици от първа линия

Всички училища, детски и ясли са затворени от понеделник.

Само две дежурни детски градини ще работят в София. В тях ще приемат деца на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в COVID-отделения. 

124-та детска градина в столицата е близо до големите болници „Александровска“, ВМА и „Пирогов“.

117-та детска е близо до Окръжна болница и Софиямед.

Трудно ли се събира персонал и каква е организацията, разговаряме с директорите на учебните заведения.

Мария Врачева, директор на ДГ №117 Надежда 

Г-жо Врачева готови ли сте да приемете деца на медици?

Детската градина е готова и подготвена. Болниците изпратиха списъците с децата на техните служители, които ще ни посещават.

Как реагира персонала? С желание ли прие идеята да се грижи за тези деца?

С желание и професионално екипа ми взе решение да работи. Това не е  емоционално решение, а отговорно. Приехме предложението на Столична община много бързо. Хората от рисковата възраст и със заболявания от екипа ми излязоха в отпуск.

Колко човека ще се грижат за децата?

Две групи ще отворим за 60 деца. Заедно с мен 13 човека ще работим от понеделник в детската градина. Ще имаме на разположение и 2 медицински сестри. За децата ще се положи максимална грижа, така че родителите да са спокойни.

Теменужка Димитрова, директор на ДГ№124 „Бърборино“

Осигурихте ли екипи за работа с децата на медиците?

Към момента имаме 4 екипа, които от понеделник са готови да работят с децата на медиците на първа линия. Децата ще се обучават в реновираното крило, там е и кухнята и новия физкултурен салон. Всяка група има учителка първа смята и учителка втора смята, както и помощник възпитател.

Ще има ли медицинско лице?

Ще има три медицински сестри, които ще се грижат за децата.

Как убедихте персонала да продължи да работи?

Не ми се е налагало да ги убеждавам. Тези, които са в рисковата група имат отпуски и ползват отпуск. Здравето е най-ценно. Това обаче, което правим е най-малкото, което можем да направим за всички медици на първа линия, които се борят за живота на хората. Сега най-важното е да сме солидарни и ние също да помогнем.

Детски градини за деца на медици и в други градове

В Бургас – три детски градини ще обгрижват децата на медиците, там ще могат да ходят и ученици от 1-ви до 3-ти клас.  Детските се намират в „Меден рудник“, квартал „Ветрен“ и комплекс „Зорница“, които са близо до болници. Към момента са записани над 40 деца. 

По време на триседмичната карантина за детските градини и ясли, Община Пловдив дава възможност децата на медицински работници, работещи на територията на града, да ползват услугата. Обласният кризисен щаб ще поиска разрешение от министъра на здравеопазването да позволи отварянето на няколко групи в близост до големите болници, така че да е удобно за родителите.

- реклама -