Брижит Бардо

Брижит Бардо имала над 100 любовници

Серийната съблазнителка Брижит Бардо пленяваше кино зрителите в началото на 50-те години на миналия век, превръщайки се от сладко момиченце в моделските си фотосесии в секс богиня във филмите си.

Но славата я тласнала към дълбока депресия, четири опита за самоубийство, четири брака.

Звездата на френското кино е имала над 100 любовници, включително жени

„В играта на любов тя е колкото ловец, толкова и плячка“, разкрива Симон дьо Бовоар, която е автор на биографичната книга „Брижит Бардо: Животът, легендата, филмите“.

Родена в заможно парижко семейство на 28 септември 1934 г., тя живяла в елегантния 16-и район на френската столица, близо до Айфеловата кула. Семейството прекарвало уикендите си във вилата си в Лувсиен, западно от Париж. Зимните ваканции били във Френските Алпи, а летните – на Френската Ривиера в Сен Тропе.

Бри, както я наричали родителите й, била записана на уроци по балет от майка си Мари-Жан, както и на курсове за модели. По онова време се смятало, че тя притежава идеалната височина и нямала проблеми с теглото като конкурентките й Мерилин Монро, Елизабет Тейлър и Марин Карол. Бри се появява на корицата на сп. „Ел“ през май 1949 г. в първия си моден ангажимент, облечена в по-младежка версия на дрехите на приятелките на майка й.

Образът й на сладко момиченце се развива след първите й дни в модния бизнес, когато среща Роже Вадим, асистент на режисьора Марк Алегре, открил най-големите звезди на френското кино през 30-те години на миналия век.

Вадим бил изпратен от шефа си да види 16-годишното момиче във връзка с проект за нов филм. Бардо не получава ролята, но двамата с Вадим мигновено се влюбват лудо. Той запознава Брижит с приятелите си в медиите, дава й книги като „Вторият секс“ на Симон дьо Бовоар и я въвежда в секса. Двамата започнали да се срещат тайно, а по-късно и явно против волята на родителите й, които заплашили да я изпратят в Англия.

Те омекнали едва, когато Бардо опитала за първи, но не за последен път, да се самоубие, но били категорични, че двамата не могат да се оженят, докато тя не навържи 18 години. Депресирана от мисълта, че няма да вижда любимия си, Брижит сложила главата си във фурната и се изгорила, но родителите й я открили навреме. Сватбата й с Вадим е в Париж на 21 декември 1952 г. и това е последният път, в който Бардо се появява в консервативно облекло.

10 забележителни актриси, които Франция даде на световното кино

След четири години в киното Брижит снима десетина филми, които са забелязани благодарение на нейната красота и сексапил. Първият филм на Вадим като режисьор „И бог създаде жената“ от декември 1965 г. с участието на съпругата му и звездата Жан-Луи Тринтинян променя всичко. Той постига светкавичен успех, а актьорите се сдобиват с международна известност. Филмът слага край на брака на Бардо с Вадим, след като тя се влюбва в Тринтинян. Четири години след бляскавата си сватба в катедралата „Нотр дам“ в Париж Вадим и Бардо се развеждат. И двамата имали извънбрачни връзки.

Бардо била лудо влючена в Тринтинян, който също се развел със съпругата си. Двамата живели заедно две години, но след това фриволната секс богиня започнала връзка с певеца Жилбер Беко, който бил женен. Изневерите станали нещо обичайно в живота й и тя винаги първа си тръгвала от дадена връзка. Самата Бардо признава, че имала над 100 любовници, някои от които жени.

Жак Шарие станал вторият й съпруг и баща на детето й. Тя не искала бременността, но родителите на Шарие я убедили да запази детето. Раждането у дома й било трудно. Бардо така и не създава близка връзка със сина си Никола, роден през януари 1960 г. и Шарие поема попечителството върху детето.

На 26-я си рожден ден Брижит отново опитала да се самоубие, като погълнала цяло шишенце с приспивателни и разрязала китките си във вилата си в Ница. „Не съм създадена да бъда майка. Не съм достатъчно зряла и зная, че е ужасно да признават това, но не съм достатъчно зряла, за да се грижа за дете“, споделя Бардо няколко години по-късно.

Брижит отново е тласната към депресия от същите медии, които постоянно я възхваляват. Тя мразела ордите от репортери, които я следвали по петите и я разкривали безмилостно. Нейната красота достига зенита си през 60-те години и филмовата й кариера рухва в края на десетилетието. Бардо има връзки с колегата си Уорън Бийти, музикантите Серж Гейнсбур, Нино Ферер, Баб Загури преди да се омъжи за третия си съпруг, германския милионер и плейбой Гюнтер Закс в Лас Вегас. Закс спечелил сърцето й като обсипал дома й в Сен Тропе с рози, пуснати от самолет.

Бардо започва певческа кариера в началото на 60-те години. Между 1962 и 1982 г. тя записва около 70 песни. Брижит напуска киното през 1973 г., „за да не се случи така че киното да я напусне. Това е много типично за Бардо, да поема инициативата и да продължава напред“, разкрива биографичната й книга.

Самотна и нещастна през 40-те си години, тя се омъжва за четвъртия си съпруг Бернар д-Ормал през 1992 г. Бизнесменът е бивш съветник на крайнодесния Национален фронт. Прямата актриса е глобявана заради расистки коментари срещу мюсюлманите.

В момента Бардо живее в „Ла Мадраг“, усамотено имение в Сен Тропе, което притежава от 1958 г.

Тя винаги е отказвала да прави упражнения или да използва пластична хирургия за разлика от връсничките си Джейн Фонда и София Лорен. „В напреднала възраст Бардо отново е предизвикателство за доминиращите обществени норми, този път за тези, които принуждават жените, най-вече филмовите звезди, да не признават възрастта си колкото се може по-дълго“, се казва в биографичната книга.

Актрисата страда от артрит и използва бастун, но няма да се подложи на операция за смяна на бедрена кост. „Вече не мога да ходя, не мога да плувам. Но съм късметлийка, като виждат колко страдат животните. Изведнъж откривам, че няма от какво да се оплаквам“, казва Бардо.

- реклама -