актриси

10 забележителни актриси, които Франция даде на световното кино

Жана Моро

Снимала се е в главните роли при най-добрите режисьори: Антониони, Бунюел, Трюфо, Фасбиндер, Бесон, Вендерс, Озон и др. Носителка е на наградите на международните кинофестивали в Кан, Венеция, Берлин и Москва. Играла е роли на сцената на парижкия театър „Комеди Франсез“. Критиците смятат Жана Моро за олицетворение на „интелектуалната женственост“.

Катрин Деньов

Прочува се с ролите си на мистериозна красавица. Филмите, които й носят световна слава, са мюзикълът на Жак Деми от 1964 г. „Шербурските чадъри“ и „Дневна красавица“ на Луис Бунюел от 1967 г. Носител е на националната награда „Сезар“ и е номинирана за „Оскар“ за участието си в лентата „Индокитай“. Критиците я определят като „въплъщение на френската елегантност“.

Брижит Бардо

Прочува се в цял свят след снимките на филма „И бог създаде жената“ на Роже Вадим. Тя е европейският секс символ от средата на ХХ век – френската Мерилин Монро. През последните 30 години е активен природозащитник и дори помогна за създаването на парка за танцуващи мечки в Белица у нас.

Роми Шнайдер

Звездата на австрийското, германското и френско кино. В началото на своята кариера се прочува с ролята си на императрица Сиси. С идването си във Франция придобива статута на сериозна драматична актриса. Незабравими са нейните роли в „Басейна“ с Ален Делон и „Нещата от живота“ с Мишел Пиколи. На нейно име са кръстени две награди – френската, която се дава на млади актьори и австрийската телевизионна награда „Роми“.

Изабел Аджани

Най-награждаваната френска актриса, носителка на пет награди „Сезар“ за най-добра женска роля. Най-големият и успех е в „Кралица Марго“ през 1994 г.

Изабел Юпер

Почти няма филм с нейно участие, който да не попада в конкурсната програма на Канския кинофестивал. Най-известните ленти с нейно участие са „Мадам Бовари“ и „Пианистката“. Снимала се е в многобройни чуждестранни продукции и има пълен комплект награди: Сезар, Златна палма, Давид на Донатело, Златен глобус, БАФТА …

Жулиет Бинош

Тя се е снимала в над 50 филма от 1983 г. насам. Партнирала си е с актьори от величината на Джеръми Айрънс и Джони Деп. Има номинации за „Оскар“ за лентата „Шоколад“ и е носителка на „Сезар“ за най-добра актриса за филма „Синьо“. Жулиет има таланта да изобразява всякакви героини. Притежава нестихващо желание да опитва нови и нови жанрове, което е и причините тя да остава една от най-любимите актриси в света.

Софи Марсо

Нейният баща е шофьор, майка й – продавачка. Тя – звезда на световното кино! Прочува се още като девойка с участието си във филма „Бум“ /1980/. Родният зрител я познава от „Смело сърце“ и като злодейката Електра Кинг „В само един свят не стига“ от поредицата за Джеймс Бонд. Днес тя вече е на 50 и продължава активно да се снима в киното и рекламата, пее, рисува, прекрасно плува, обожава руската литература.

Одри Тоту

Стана световноизвестна с ролята си на Амели. Филмът шества триумфално по световните екрани през 2001 г. През 2006 партнираше на Том Ханкс в „Шифърът на Леонардо“, а през 2009 изигра иконата на френската мода Коко Шанел.

Марион Котияр

През 2008 г. бе удостоена с наградата „Оскар“ за ролята си на Едит Пиаф във филма „Живот в розово“. Марион е вторато актриса в историята на тази награда, която получава „Оскар“ за главна роля във филм на чужд език.

Преди нея подобен успех е имала само София Лорен.

- реклама -