Борисов: Държавата е счупена, трябва да имаме голяма разлика, за да се справим (видео)

„Държавата е счупена. Трябва  да имаме голяма разлика с другите, за да се справим. Ако разликата е няколко процента ще е рисковано да се вкараме в управлението. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща със симпатизанти, цитиран от „24 часа“.

Той призна, че ще е трудно да оправят положението, но припомни предишните кризи, с които управлението на ГЕРБ се е справило. „Когато дойдохме през 2009 г. беше световната финансова криза, но ГЕРБ беше як и успяхме да измъкнем държавата. После 2013 г. Орешарски доведе до фалит на КТБ, неплащане на енергията на американските централи и бяхме осъдени от руснаците за двата реактора. Но ГЕРБ беше як и за една година изплатихме на вложителите от КТБ, на руснаците, на американците. И излязохме чисти, като сваляхме и дълга и бяхме шампиони в Европа по най-нисък дълг, а управлявахме и с бюджетен излишък“, изтъкна Борисов.

Той припомни и, че по време на неговото управление мигрантският поток е бил овладян заедно с Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Ердоган,

докато сега има частично бедствено положение в Свиленград

заради мигрантите. „След 2 октомври с Ердоган много бързо ще го решим този въпрос. Цените на горивата ще слезнат надолу, на газа също – аз имам решение, защото съм го правил 12 години, не приказвам така-така“, обеща Борисов.

Той разказа и как Асен Василев е твърдял пред американското посолство, че ГЕРБ е против присъединяването на Северна Македония в ЕС. „В същото време аз от Банкя говоря с Урсула фон дер Лайен и гарантирам как това не е вярно. На другия ден се принудихме и внесохме предложение на парламента да подкрепи Френското предложение“, заяви лидерът на ГЕРБ.

И обвини „Продължаваме промяната“, че още не е заявила своя позиция срещу Путин в отговор на мобилизацията и ядрения шантаж. „Много ме е страх наистина, че всеки ден в атомната централа в Запорожие я атакуват постоянно. И сега, когато виждам колко се изнерви обстановката,

агресията на Путин е видима

и целият демократичен свят сме твърдо решени, че това трябва да приключи. Руският народ ни е приятел, но това, което прави Путин, е извън всякакъв нормален коментар – ядрен шантаж и бой по Запорожие, а тя е изключително близко до нас. Няма как да не съм против човек, който пряко ни заплашва“.

За първи път в историята си България

няма подсигурени доставки на природен газ,

което значи заплаха за националната сигурност. „Продължаваме промяната“ изоставиха енергетика. Това заяви пък бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова в Търговище, където придружава Бойко Борисов на среща с избирателите.

Източник: 24 часа

- реклама -