пенсиите Борисов, Министерски съвет местно самоуправление,

Бизнес и работодатели на извънредна среща при премиера за цените на тока и бъдещето на ТЕЦ „Марица“ 2

Бизнес и работодатели на извънредна среща при премиера за цените на тока и състоянието на енергийния сектор. Приключи срещата, на която освен представители на работодателските организации и синдикатите присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. Повод за срещата е ново повишавате на цените на тока за бизнеса от началото на април.

Въпреки че в момента цените са се укротили на държавната борса, това все още е проблем. От бизнеса са сигнализирали, че след като от 1 юни отпадна таксата за износ на електроенергия, цената на тока може да се повиши с 10 лв за бизнеса, а на практика това означава, че ще се повишат цените на стоките и услугите.

Дружествата от групата на БЕХ, спазвайки Закона за енергетиката, продават електроенергия на свободния пазар. Отделно от това  държавните такива ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса всеки час на платформа „Ден напред“ на цена от 44.10 лв. „Това е цена, която е определена от Европейската комисия, и ангажимент, който ние стриктно спазваме“, увери министър Петкова. На срещата е било обсъдено и състоянието на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и всички са се обединили за това да се търсят възможности, за да може да се съхрани работата на централата.

„Трябва да намерим баланс, трябва да се намери начин, който да даде възможност на „ТЕЦ Марица изток 2″ да работи при нормални пазарни условия“, допълни министър Петкова. По думите й капитализацията е един от възможните варианти за спасяването на въглищната централа. Тя припомни, че Българският енергиен холдинг /БЕХ/ закупува емисиите за „ТЕЦ Марица изток 2“.

От синдикатите уведомиха, че основното нещо, заради което днес са присъствали, е тежкото състояние на ТЕЦ „Марица 2“.

 

- реклама -