БФС

БФС поиска футболното първенство да не бъде спирано

Ръководството на Българския футболен съюз поиска футболните първенства в Първа, Втора и Трета лига да не бъдат спирани при налагане на евентуален локдаун в страната. Вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов предложи въвеждането на по-строги карантинни мерки в държавата, включително и прекратяването на всякакъв вид колективни спортни мероприятия.

Това би означавало спиране българското първенство, но според БФС подобна крачка би имала тежки последствия за футболната система у нас.

От футболната централа заявяват, че всички професионални клубове в страната също са изразили желание да се доиграят всички оставащи кръгове до края на есенния полусезон, включително и отложените поради COVID-19 мачове.

„И.д. президентът на Българския футболен съюз Михаил Касабов изпрати писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов с копие до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с молба обявените на 23 ноември т.г. проектомерки за превенция на разпространението на коронавирус на територията на страната и конкретно – предложението за преустановяването на всякакъв вид колективни спортни мероприятия от 27 ноември т.г., да не засягат футболните първенства в първите три нива у нас. Като аргумент БФС посочва редица обективни обстоятелства, включващи както изготвения от централата и приет от ММС и МЗО строг протокол за провеждане на състезателно-тренировъчна дейност в условия на COVID-19, така и потенциалните тежки финансови и кадрови загуби за футболните клубове у нас“, съобщават от БФС.

„На база официално изразената подкрепа за искането от страна на всички професионални клубове в България, ръководството на БФС призовава за доиграване на оставащите двубои до края на есенния дял на първенствата (и отложените поради карантинните мерки мачове) до 20 декември 2020 г. и подновяване на кампанията през втората половина на февруари 2021 г. (ако обстановката позволява), с цел запазване на жизненоважния ритъм в системата на българския футбол. Българският футболен съюз и лично Михаил Касабов подкрепят отвореното писмо на президента на БФВ Любомир Ганев до държавните институции по същия казус и изразяват категоричното си становище, че, от позицията си на административен и регулаторен орган на футбола у нас, ще продължат да изпълняват всички ангажименти, свързани с обезпечаване на максимално защитена среда за провеждане на тренировъчно-състезателен процес“, допълват от Футболния съюз.

- реклама -