мерки
сн. БГНЕС

НОЩ предлага строги мерки в цялата страна срещу COVID-19 от петък – ВИДЕО

Почти пълно затваряне на страната предлагат здравните власти. Това стана ясно по време на брифинга на националния оперативен щаб.

Здравният министър обяви, че е предложил тези мерки на премиера Бойко Борисов и те ще бъдат обсъдени както с коалиционните партньори, така и на заседание на Министерски съвет.

От този петък се предвижда затваряне на магазини, заведения и учебни заведения.

Ето какво предлага министър Ангелов:

  1. Удължаване срока на извънредната епидемична обстановка до края на март 2021.
  2. Преустановяване на присъствените занятия, стажове, практики във всички университети, училища, детски градини, ясли, извънкласни занимания.

  3. Преустановяване работата на всички търговски магазини, тип, мол, заведения и др., с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, пощи.

  4. Преустановяване на спортни мероприятия.
  5. Продължаване на забраната за работа на дискотеки и барове.
  6. Преустановяване на работата на заведенията за хранене, кафенета, барове и тн.
  7. Външни и вътрешни екскурзии се забраняват.

Ако мерките дадат търсения резултат, за Коледа властите ще обмислят разхлабване.

сн. БГНЕС

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност, но не може да си позволим да губим живота на лекари, учители. Сега е време да се държим един за друг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата“, мотивира предложението си министър Ангелов.

Очаква се мерките да дадат резултат най-рано след 8 дни. „Такива са данните в науката. В крайна сметка реално чакаме да има резултат най-рано след 2 седмици“, каза още той.

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си, заяви  проф. Костадин Ангелов.

Поставяне на КПП-та и ограничение на движението между градовете няма да има, уточни Ангелов и добави, че тази мярка е доказала своята неефективност във времето. Той очаква всички негови колеги-министри да подкрепят по строгите мерки, защото системата на здравеопазването има нужда от тях.

сн. БГНЕС

Епидемията няма да застраши провеждането на предстоящите парламентарни избори. Изборният процес няма да бъде засегнат, категоричен беше още министърът.

- реклама -