Г-20

Берлин забрани на военните, охраняващи Г-20, да носят униформи

Германското министерство на отбраната предупреди всички свои военнослужещи, разположени в Хамбург и околността за срещата на Г-20, че им е забранено да носят униформи по време на работа в периода 5-9 юли. Това съобщава германския седмичник „Шпигел“, позовавайки се на свои източници.

Причината – съществува заплаха от нападения срещу тях

Изданието посочва също, че са въведени засилени мерки за сигурност във всички германски гарнизони.

В инструкциите от министерството на отбраната се съобщава, че по данни на военното контраразузнаване съществува опасност войниците в униформи да станат обект на „спонтанни нападения от страна на участници в протестните акции от редиците на левите екстремисти“. По тази причина отбранителното министерство е разпоредило изтеглянето на всички военни автомобили от улиците, за да не провокират демонстрантите. Също така не се изключват и опити за блокиране на пътища към бази и казарми.

Демонстрациите започнаха снощи

От военното контрарузнаване смятат, че протестите Хамбург ще станат притегателен център за множество леви радикали от цяла Европа, в това число и от Гърция, Испания и Италия. Според службата те ще се опитат да възпрепятстват работата на Г-20, да блокират улици и транспортни маршрути, както и да нанесат разрушения на градската инфраструктура. Очаква се по време на срещата на Г-20 на 7 и 8 юли в Хамбург да пристигнат до 10 000 агресивни демонстранти.

За сигурността на срещата, освен военни в самия град и околността, ще се грижат и военновъздушните сили на Германия, които ще осъществяват наблюдение. В готовност също така са и изтребители, които да излетят при сигнал за тревога.

- реклама -