България получи първата си линейка за недоносени бебета

Линейката е дарение за Центърът за спешна медицинска помощ

Първата линейка у нас за специализиран транспорт за недоносени бебета получи като дарение Центърът за спешна медицинска помощ.

Д-р Георги Гелев, директор на Центъра обясни, че идеята е била изцяло на неонатолозите, а Спешната помощ ще бъде само хазяин на линейката. Той поясни, че ще бъдат осигурени шофьори и гориво, но линейката ще работи изцяло по заявка на болниците, в които има родилни отделения. Линейката ще бъде специализирана само за такъв транспорт. Досега той се извършваше с обикновени реанимобили.

Проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология заяви, че процентът на недоносените деца у нас е между 10 и 11% по данни по 2015 г.

линейка

Причините едно дете да се роди недоносено, са многофакторни. На първо място това може да бъде заради натоварване на родителите, стрес, както и покачване на възрастта на раждане. Проф. Слънчева подчерта, че транспортът от една болница в друга може да определи бъдещето на недоносените деца.

Транспортът за едно дете е изключително важен и чакаме по-добри резултати за цялата страна”, допълни проф. Боряна Слънчева. Тя поясни още, че в една линейка за такъв специализиран транспорт трябва да има транспортен кувьоз, който да побере дете и нужната техника. Нужен е и апарат за вентилация, монитор за следене на жизнените функции, както и инфузионна помпа, с която да се преливат хранителни вещества и медикаменти.

 линейка

„Тук сме, за да покажем, че нещата могат да се правят по един по-различен начин за обществото. За нас недоносеността е голяма кауза”, каза от своя страна Стелиос Теодоридис, регионален мениджър на фирмата, даряваща линейката.

Той посочи, че всяка година по света се раждат 15 млн. недонесени бебета. Само днес 41 000 бебета ще се родят недоносени някъде в света. Недоносеността е причина номер едно за смъртността в ранна детска възраст.

- реклама -