Бъчварова, сигурност, летища, транспортни обекти

Бъчварова: Засилени са мерките за сигурност по летищата и транспортните обекти

„Засилени са мерките за сигурност по летищата и транспортните обекти, тъй като сме преценили, че там е съсредоточен основният риск от терористична заплаха“. Това вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя заяви, че няма непосредствена заплаха, нито има конкретни сигнали. „Ние действаме по логиката, че в относителна географска близост има усложняване на ситуацията на сигурността и за това активизираме част от мерките”, заяви тя. По думите й концентрацията и готовността на полицията на Летище „София” може да продължи в зависимост от оценката на заплахите. „Това ниво на готовност, специално на летищата, е много продължително. Преценили сме, че там е съсредоточен основния риск и там действаме като по-висока степен на заплаха”, заяви още тя. Засилени са мерките за сигурност и при транспортните обекти.

 

 

Димитър Георгиев, ДАНСПредвид случващото се в Турция, което става близо до нашата държава, съществува висок риск, но няма конкретна заплаха за България. Това каза председателят на Държавна агенция Национална сигурност Димитър Георгиев във връзка с атентата на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул.

„Предприети са действията, които са по плана за сигурността. Всяка институция работи. Имаме контратерористичен план за действие, всяка институция знае какво да прави”, заяви още Димитър Георгиев.

Във връзка с публикуваната карта от „Ислямска държава” къде в Европа има спящи клетки на терористичната организация и че в България рискът е умерен Димитър Георгиев коментира: „Нямаме данни, които да са потвърдили наличието на клетки в България”.

- реклама -