Ансбах

Атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, докато е бил в България

Атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, докато е бил в България. Това обясни председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова пред Нова телевизия.

Мъжът е пребивавал у нас от края на 2013 г. до средата на 2014 г.

27-годишният сириец, който се взриви в баварския град Ансбах близо до сцената на музикален фестивал и рани 12 души, е получил убежище в България през декември 2013 г. Той е регистриран в център в „Овча купел” в София.

„В Агенцията за бежанците лицата идват сами, ако са легално преминали границата. Ако не, органите на МВР ги транспортират. Нямаме информация как той е влязъл в България. Нашата компетентност е от момента на подаване на молбата за международна закрила. Тя включва два статута – на бежанец и хуманитарен статус”, поясни Първанова.

По думите й, след като получава хуманитарен статут, мъжът напуска България.

„Към този момент атентаторът не е бил радикализиран и не е представлявал опасност за страната ни“, категорична беше Първанова.

„С лицето задължително се беседва в случай, че е преминало нелегално граница от ДАНС. Ако има отказ, ние разбира се не предоставяме статут на бежанец”, поясни още тя.

Атентаторът от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България, обявиха преди дни от германското външно министерство. Молбата за убежище на мъжа е била отхвърлена преди две години.

- реклама -