Арести за боя в спешното в Самоков

Арести за боя в спешното в Самоков. Двама души са отведени в полицията заради нападението над спешния медицински екип в Самоков в събота вечерта, съобщи БНР. Полицията продължава да издирва още участници в инцидента. Причината за агресивното поведение е била смъртта на 53-годишен мъж, който е бил докаран в тежко състояние в късния следобед в събота.

Нападнатият дежурен лекар заяви пред Нова, че тълпата нахлула след около двучасовите неуспешни усилия да спасят пациента.

Дежурният лекар е бил ударен, а потърпевши

от агресията са били и медицински сестри, и фелдшер.

„Става дума за нападение над лекар, който е бил ударен по главата, гърба и гърдите. Нападнати са още една фелдшерка и две други мед. сестри“, разказа д-р Ивелина Трендафилова, началник на „Спешна помощ“ в Самоков, цитирана от Нова.

За да се спаси от агресивните нападатели, екипът се е барикадирал до идването на полицията.

През цялата нощ районът около болницата в Самоков е бил охраняван от екипи на МВР. Още късно през нощта са открити двама от

нападателите, които са отведени в полицията.

Нападнатият лекар разказа, че пациентът е бил докаран около 17:30 часа в събота. Той е бил в тежко състояние и с придружаващо заболяване – диабет.

„Заедно с още двама лекари от болницата в Самоков направихме всичко, за да го спасим. Пациентът се влошаваше прогресивно. След около двучасови усилия да го спасим, нахлу една тълпа, близки на пациента. Нахвърлиха се върху нас. Наложи се да се барикадираме в едно друго помещение. Обмислям да напусна, но в момента съм в емоционално състояние“, разказа за нападението д-р Любомир Ал-Хакак.

Началникът на „Спешна помощ“ обясни,

че пациентът е пристигнал с личен транспорт. За него не е била търсена предварителна медицинска помощ.

„Често се случва да има такова отношение към лекари в Самоков. Но такова физическо нападение досега сме нямали. Това са проблемите, които ескалират поради пробойните в самата система“, заяви д-р Трендафилова.

Съпругата на починалия мъж заяви, че ще съди лекарите. Маргарита Петрова отрече за нахлуване в болницата.

„Започнаха да ни бутат и да ни гонят,

за да излезем навън. В един момент нямаше никой при него. Той остана сам с апаратурата. Никакво внимание не му обърнаха в „Бърза помощ“. Поисках да го закараме в София – не ни дадоха“, разказа Маргарита. Жената заяви, че синовете й нямат общо с побоя, тъй като те самите не са били в добро физическо състояние, след като научили за смъртта на техния баща.

- реклама -