машинно гласуване

8 кандидати искат да доставят 9600 машини за гласуване

Шест фирми и две физически лица са подали заявления за участие в обществената поръчка за доставка на машини за гласуване. Това съобщиха от ЦИК, след изтичането на срока за подаване на офертите.

Обществената поръчка е с предмет „Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код, така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика, както и осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване“.

Ето и самите кандидати:

ЛЕКС.БГ ЕАД

СИЕЛА НОРМА АД

ЦАПК ПРОГРЕС ГРУП АД

КОНТРАКС АД

Физическо лице – Mihail Dimitrov Vishanin

ЕКСЕЛОР ХОЛДИНГ ГРУП ЕООД

Физическо лице – Ivan Velichkov Ivanov

„Български машини за гласуване“ ДЗЗД

Максималната стойност на обществената поръчка е 36 милиона лева.

На следващите избори всеки сам ще избира дали да пусне бюлетина в урната или да покаже политическите си предпочитания на светещия екран. Промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, бяха гласувани на 16 септември.

ЦИК ще очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари. Ако устройствата бъдат доставени на партиди, последната трябва да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде инсталиран до 20 дни преди вота.

- реклама -