Пловдивски апелативен съд Кари дело главен прокурор

Пловдивският съд отказа да възобнови делото „Кари“

Съдът отказа искането на главния прокурор

Апелативният съд в Пловдив остави без уважение искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за тежко ранената ученичка Катерина Матеева-Кари.
На 19 май 2014 г. гръцкият студент по фармация Христос Боскос минал на червено с 98 км/ч и ударил с колата си 15-годишното тогава момиче, което чакало автобус. Кари претърпя няколко операции на краката заради тежки фрактури и още не може да се възстанови. Боскос получи 5000 лева глоба от окръжния съд. Вторият шофьор Васил Калев, съпричинител на инцидента, се отърва с 2500 лв. Наказанията на двамата водачи предизвикаха вълна от протести, а главният прокурор внесе искане за нов процес.

Аргументите на съда

Според Цацаров са допуснати съществени нарушения на материалния закон. Така на виновниците неправилно са наложени само административни наказания, тъй като те не са възстановили 12 569 лв. имуществени вреди на Катерина. Сумата представлява направените досега разходи по лечението й.
Тези средства не са елемент от състава на инкриминираното престъпление и не влияят на правната му квалификация. В конкретния случай не може да се приеме, че невъзстановяването им е пречка за освобождаване от наказателна отговорност“. Така се мотивират пловдивските апелативни магистрати. В решението си те посочват, че правата на пострадалата не са били засегнати, тъй като тя може да предяви иск за обезщетение в гражданския съд.

- реклама -