Мосул Ирак операция освобождаване Ислямска държава

Операцията по освобождаването на Мосул върви по-бързо от очакваното

Той обяви, че движението на силите показва „сближаване“ и единство на целите между иракските и кюрдските сили. Коментарите му идват след като кюрдските бойци започнаха мащабна операция на изток и север от Мосул. Иракската армия се движи от юг, а сега и специални сили са се присъединили към офанзивата.

Мосул е бил в ръцете на Ислямска държава от 2014 г. и е последната голяма крепост на бунтовниците в страната.

Оланд: Победата в Мосул може да е победа над цялата „Ислямска държава“

Победата над бойците на „Ислямска държава“ в иракския град Мосул може да е знак за победа над групировката като цяло. Това заяви френският президент Франсоа Оланд по време на министерска среща в Париж.

Мосул е военно, хуманитарно и политическо предизвикателство. Трябва да сме наясно, че ще бъдем заедно толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Ирак да разчита на нашата пълна подкрепа“, каза Оланд, обръщайки се към министрите на външните работи от държавите, участващи в международната коалиция против „Ислямска държава“.Мосул Ирак операция освобождаване Ислямска държава

По думите му успехът на офанзивата срещу Мосул може да се превърне в пролог към окончателната победа над групировката. „Не трябва да разглеждаме Мосул като точка на картата или поредната военна цел, която трябва да бъде постигната“, каза държавният глава и допълни, че според него ще бъде спечелена не само битка, но и войната.

По думите му голяма част от ислямистите в Мосул вече напускат града и се насочват към град Рака.

B, Мосул Ирак операция освобождаване Ислямска държава

В своето изказване Оланд заяви също, че в района на бойните действия против терористи в момента има 4000 френски военнослужещи, основна част от които се намират на самолетоносача „Шарл де Гол“ в Средиземно море.

„Моята страна взима участие във военните действия – 4000 души са разположени в района (на бойните действия). По-голяма част от тях се намират на самолетоносача“ , посочи Оланд.

Той също така припомни, че непосредствено участие в боя за Мосул взимат и френски артилеристи, оказващи подкрепа на иракската армия.

- реклама -