Турция САЩ Франция Сирия Ирак Мосул Ракка преговори уговорки

Битката за Мосул. Джихадистите бягат

Битката за Мосул става все по ожесточена. Според генерала от армията на САЩ Гари Волески водачите на „Ислямска държава“ бягат от Мосул, докато местните сили се приближават до последната твърдина на джихадистите в Ирак, предаде AFP.

„Казваме на „Ислямска държава“, че лидерите им ги напускат. Видяхме движение, излизащо от Мосул“, заяви ген. Воески. Той предрече, че чуждестранните бойци ще формират голяма група джихадисти, които ще останат в града до последно, понеже няма къде другаде да отидат.

Смята се, че лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е притиснат в Мосул, докато иракската армия приближава града, предаде Fox News.

Висшестоящият представител на кюрдите Хошияр Зебари заяви, че силите му имат „солидни“ разузнавателни данни, че Ал Багдади е някъде в иракския град.

„Ислямска държава“ е взривила административни сгради в Мосул

Ислямска държава“ е започнала да взривява публични административни сгради в центъра на държания от организацията иракски град Мосул, предаде AhlulBayt.

Полицейският офицер от иракската провинция Ниневе Амир Уатхик потвърди, че терористите са взривили няколко сгради в града, включително и тази на областната управа.

Терористите са взривили и сградата на паспортния отдел, при което са били ранени 16 вървящи случайно на близо минувачи.

- реклама -