доход банкомат гаранция Медицински университет обвинени прием студенти

29% от българите дали подкуп през миналата година

29,3% от българите над 18 г. признават, че са дали подкуп през миналата година.

Това съобщи Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията на 20-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията.

Тенденциите са обезпокоителни и в бизнес сектора. През 2015 г. около 18% от фирмите съобщават, че им е оказван корупционен натиск от страна на държавни служители. Тази стойност е значително по-висока от средната за ЕС – 4%. Повечето корупционни сделки в бизнес сектора остават неидентифицирани и ненаказани.

Корупцията се увеличава през последните 5 години

Въпреки официалните мерки, през последните 5 години административната корупция нараства, като пикът й е през 2014 г. Данните са на председателя на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов. В доклада се препоръчва рестартиране на контролната система и създаване на независима антикорупционна прокуратура.

Подкупите в администрацията се извършват в много случаи със съгласието на административните ръководители и изобщо не става дума за няколко „гнили ябълки”.

plevneliev_04-07

Президентът: Корупцията е превзела държавата

Корупцията се разраства там, където няма ефективна съдебна система. Борбата с нея трябва да бъде приоритет за всички политически сили. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Докладът за разследване на корупция алармира за най-негативната форма на развитието на корупцията – превземането на държавата. Системата от трайни корупционни отношения стигна ниво, което доведе до най-неприемливата злоупотреба с власт„, подчерта президентът.

Правителството днес постигна определен успех в корупционния натиск, но нивото на корупция остава високо, заяви държавният глава.

Енергетика

Според президента установяването на частен контрол върху правоприлагащите органи е изключително опасно и има наднационални проекции, особено в сферата на енергетиката, където се стига до енергийна зависимост.

Един регулатор се събуди от тежката ситуация по пътя на енергийната реформа, но, все пак, нека не забравяме къде бяхме. Защото днес в България всеки гражданин на България трябва да плаща последиците от Големия шлем. Трябва да помним това, за да не допускаме повече тези рискове.

АЕЦ „Белене” е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на икономически ефект, смята Плевнелиев.

„Ако можехме да спрем такива проекти като АЕЦ „Белене”, като КТБ, като съсипаната приватизация, с тези прахосани милиарди, помислете къде щяхме да бъдем днес“.

Плевнелиев подкрепи усилията на министрите на правосъдието, на вътрешните работи и по европейските въпрос, като ги увери, че застава зад идеите им за реформиране на съдебната система.

ПлевнелиевСпоред държавния глава за ефективни резултати ще помогне въвеждането на електронните досиета при обществените порчъки и строгите правила за управление на държавните пари.

Плевнелиев изрази надежда да има и в бъдеще подкрепа на антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. Той призова политическите сили да покажат, че борбата с корупцията е приоритет, както и за създадат механизми за нея, за да проработи системата. Нужен е не компромис, а консенсус за борбата с корупцията, подчерта държавният глава.

- реклама -