Турция ще държи метежниците по 30 дни в затвора без обвинения

Турция ще държи по 30 дни зад решетките без повдигнати обвинения лица, заподозрени в съпричастност към военния преврат на 15 юли. Това е посочено в декрета на извънредното положение, публикуван днес в Държавен вестник.

Заподозрените може да бъдат задържани за срок от 1 месец преди да бъдат изправени пред съдия, който да реши дали да останат в ареста, гласи съобщението в официалния вестник.
В информацията се казва още, че 1043 частни училища и 1229 асоциации и фондации ще бъдат закрити съгласни извънредното положение.

Преди законният срок на задържането под стража бе четири дни.

Aftermath of an attempted coup d'etat in TurkeyПрезидентът Реджеп Ердоган заяви пред свои привърженици в Сакария, че след проваления опит за преврат са задържани под стража 11 000 души.

По силата на декрета се разпускат хиляди структури и институции и по-специално образователни, под предлог, че са свързани с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че стои зад пуча.

Декретът предвижда също уволнението на всички чиновници, за които е установено, че са свързани или са членове или пък имат отношение към терористични организации или структури и групи, за които се смята, че действат срещу националната сигурност.

- реклама -