Значително количество сняг ще падне в планините

С предупреждения за опасно време започва първата работна седмица за новата година.

Облачността и валежите на много места ще се задържат и на 4 януари. Дъжд няма да вали в източните райони, но в Западна България и Родопската област ще са дори още по-силни и значителни като количества, особено след обяд. Значително количество сняг ще падне в планините.

В областите Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян метеоролозите издадоха предупреждение с код оранжев заради значителните валежи от дъжд, които се очакват да паднат, а над около 1700 метра надморска височина ще вали сняг. Сумарни количества – между 30 и 60 мм.

В 8 области на страната – София-град, София област, Пазарджик, Пловдив, Кърджали е обявен жълт код. Такова предупреждение за потенциално опасно време е в сила и за Враца, Монтана и Видин. Във всички тези области предупреждението е за значително валежи от дъжд, ще има и сняг – на север по местата над 1500 метра, а на юг – над 1700 метра надморска височина.

Максималните температури ще са около 5 – 6 градуса в северозападните райони на страната до към 15 – 16 градуса в източните.

През нощта срещу вторник вятърът в повечето райони ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина ще бъде умерен и с него ще нахлуе малко по-студен въздух. Все още ще превалява слабо.

По Черноморието сутринта ще има и слънчеви часове, но облачността ще се увеличава. През деня ще е почти без валежи, вечерта и през нощта срещу вторник от юг ще завали слаб дъжд. Вълнението на морето ще е 3 бала.

- реклама -