Жан Виденов
Жан Виденов

Жан Виденов готви завръщане в политиката

Експремиерът Жан Виденов отново влиза в политиката, след 24 години застой.

Това ще стане с новата му партия „Лява алтернатива“, която ще участва на изборите с коалицията „За чиста и свята Република“. В тази коалиция участва и Съюзът на комунистите в България.

„Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на политическа партия „Лявата алтернатива“. Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП „Лявата алтернатива“ ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България“, разказва Виденов в интервю за Plovdiv-press.

Припомняме, че Жан Виденов бе министър-председател на България от 1995 до 1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г.
След победата на БСП на парламентарните избори през 1994 г. Жан Виденов оглавява нейното правителство. Според изследване на Института за пазарна икономика некомпетентната финансова политика на този кабинет довежда страната ни до тежка икономическа криза.

Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата оттогава е наречена на него „Виденова зима“.

Сега той е решен да се върне в политиката, воден от убеждението, че „БСП няма бъдеще“. Виденов иска да предостави алтернатива на левия избирател заедно с комунистическата партия.

„БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма“.

Според Виденов „перестройката“ е виновна за политическата криза в България.

„Тя (перестройката) съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента“, казва той.

От интервюто се разбира, че Виденов заменя популярния в България термин „преход“ с руския „перестройка“.

„Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България“, казва Виденов.

Неговото послание към сегашния политически елит е: „Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена“.

- реклама -