сн. Ася Пенчева, БНР

Земеделци готвят протести в цялата страна и блокади на границата

Земеделци готвят протести в цялата страна и блокади на границата. След решението на парламента за отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна, последва реакция на засегнатите.

Българските зърнопроизводители готвят безсрочни протести, които ще покрият цялата страна.

Това стана ясно в четвъртък по време на тяхна пресконференция.

Единственото хубаво нещо, което споменаха след днешното решение на парламента,

е че депутатите са направили огромна услуга на земеделския сектор като са го обединили.

„В случая наистина имаме едно безпрецедентно обединение, което води всички нас до един единствен изход – безсрочни протести“, заяви Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

„Координационното звено ще определи точките за протест и те ще бъдат достатъчно възлови“, посочи Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По-късно от сектор „Земеделие“ изпратиха информация до медиите, че ще се проведе „общонационален протест за спасяване на българското земеделие. В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник, 18 септември. А във вторник протестът ще се концентрира в София.

Пет са исканията на Инициативния комитет:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.“

- реклама -