прахосмукачка

Защо е забранено на камериерките на кралица Елизабет да пускат прахосмукачка

Членовете на кралското семейство винаги са имали голям персонал, който да осигурява техния комфортен живот в дворците – готвачи, икономи, шофьори и камериерки. Уиндзорската фамилия отправя личните си желания към тях – някои от тях са лесно обясними, но други предизвикват истинско недоумение.

Например неотдавна стана известно, че наследникът на короната Чарлз, който получи прякора „разглезеният принц“, категорично забранявал на персонала на Кларънс Хаус да пере дрехите му и тези на съпругата му Камила в пералня. Одеждите на принца на Уелс трябва да бъдат прани само и единствено на ръка.

Колкото и да е странно, в жилищата на майката му – кралица Елизабет II  важи друга забрана – камериерките на нейно величество не могат да използват прахосмукачки.

сн. БГНЕС

Документален филм, озаглавен „Кралските слуги“, дава представа за строгите правила, които служителите трябва да спазват, когато почистват кралските резиденции като Бъкингамския дворец.

За почистване на помещенията по правило се търси висококвалифициран персонал, който не само се справя отлично с работата си, но и знае как да остане невидим и да пази тайните на короната. „Най-добрият слуга е този, който нито се вижда, нито се чува. Кралското семейство се нуждае от най-професионалните слуги в света, слуги, които предпочитат да умрат, отколкото да сгрешат“, се казва в документалния филм.

Важен е не само резултатът, но и методите, използвани от служителите на двореца. Например, когато става въпрос за почистването на килими, дори не бива да отваряте дума за прахосмукачка.

Защото в дворците не бива да се шуми – кралицата не понасяла звуците на почистващите машини.

Затова всичко трябва да бъде почиствано на ръка. Само ще отбележим, че жилищната площ на Бъкингамския дворец е повече от 75 хиляди квадратни метра и се състои от 775 стаи, които трябва да се поддържат в образцова чистота. В повечето от тях има килими. И как се чисти всичко това? Колкото и да е странно, килимите се метат – точно както и паркета. Работата може да изглежда плашеща, но заплащането било задоволително.

Според Daily Mail на камериерките в Бъкингамския дворец се предлага 5-дневна работна седмица с два „плаващи“ почивни дни. Годишният доход на тези служители е около 17 хиляди лири, а камериерките трябва задължително да живеят точно в двореца.

- реклама -