Германия банки лихви отрицателни ЕЦБ

Заради политиката на ЕЦБ, германски банки начисляват отрицателни лихви по депозитите

Заради политиката на ЕЦБ за орязване на лихвените проценти, германски банки започват начисляването на отрицателни по големите депозити. В усилието си да стимулира вялата икономика в еврозоната, ЕЦБ оряза лихвените проценти до рекордно ниски нива, а от март насам начислява и 0,4 на сто такса върху излишъка от парични средства, държани при нея от банките на еврозоната.

Тази политика обаче подлага на натиск бизнес модела на германските банки, които традиционно извличат голяма част от печалбата си от нетните приходи от лихви. Причината: много от тях не са в състояние да отдадат всичките си депозити във вид на кредити, пише „Файненшъл таймс“.

В отговор

Баварска банка е втората германска институция, заявила, че ще начислява отрицателни лихви по депозитите на частни клиенти.

Кооперативната банка в Гмунд ам Тегернзее, малка община на около 50 км. южно от Мюнхен, заяви, че от 1 септември ще начислява „такса за съхранение“ от 0,4 на сто върху депозитите над 100 000 евро.

Решението идва след подобен ход от страна на „Скатбанк“, малка кооперативна банка в източната част на страната, която през 2014 въведе отрицателни лихви за частни клиенти със салда над 500 000 евро.

Най-големите банки в Германия, като „Дойче Банк“ и „Комерцбанк“, начисляват отрицателни лихви на големите корпоративни и институционални клиенти, но засега се въздържат да ги прехвърлят и върху физическите лица.

Йозеф Паул, член на управителния съвет на Райфайзен Банк Гмунд ам Тегернзее, заяви, че решението е пряк отговор на това на ЕЦБ. “Това е като домино ефект”, каза той. “Ние просто прехвърляме нататък разходите, които ЕЦБ налага върху нас.

Говорител на Баварската асоциация на кооперативните банки заяви, че засега не знае други членове да начисляват отрицателни лихви по депозитите, но че институциите нямат друг избор, освен да „се справят с бизнес последиците от крайните политики на Марио Драги (председател на ЕЦБ – б.ред.) и да вземат мерки, които да ги смекчат„.

Реакцията на клиентите

Г-н Паул каза, че в края на юни неговата банка е писала до около 140 клиенти, засегнати от мярката и че около половината от тях вече са реагирали, като или са преобърнали парите си в други активи, или са ги премести в други банки. Общо, тези 140 клиенти са държали на депозит около 40 млн. евро.

Германските банки обмислят различни стратегии в отговор на средата на ниски лихвени нива. Те варират от въвеждане на такси за услуги, предлагани досега безплатно, като например хартиени извлечения по сметка, до държане на пари в трезорите, вместо депозирането им в ЕЦБ.

Михаел Кемер, председател на асоциацията на германските банки, заяви, че отделните банки следва да решат как ще се справят с лихвената обстановка, но че не очаква, „частните клиенти поголовно да трябва да плащат за своите депозити „. „Конкуренцията в Германия между банките и спестовните каси е твърде висока за това“, каза той.

- реклама -