Септември Марин Рачев кмет гаранция

Заради иск за над 9 млн. лв. запорираха сметки на кмета на Септември Марин Рачев

Заради иск на Антикорупционната комисия за над 9 милиона лева Пазарджишкият окръжен съд запорира сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев. Запор има и на сметки на съпругата му и на свързани с тях фирми, съобщи БНР.

Претенциите на комисията са за незаконно придобито имущество.

Решението на комисията е на база шест тома доказателствен материал, част от които е тефтерче, открито в спалнята на Рачев при обиска през февруари миналата година. В него са записани големи суми пари и инициали на хора. Тогава Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за източване на общината като действащ кмет.

Определението за запор на имотите и банковите сметки на Рачев и кръга около него не е окончателно, но обжалването му пред Пловдивския апелативен съд не спира изпълнението му. Преди седмица Рачев получи условна присъда от 2 години и половина заради укрити данъци в големи размери за период преди да стане кмет на Септември.

Реакцията на Инициативния комитет „Да спасим община Септември“, който предизвика проверките.

„Продължаваме да питаме защо Министерството на финансите бездейства, след като Община Септември е във фактическа неплатежоспособност, тоест фалит, и на сайта на министерството е посочена информация за поети задължения от над 22 милиона лева, без да е ясно за какво са тези поети задължения“, коментира адвокат Николай Баташки.

- реклама -