Заради числата: Бум на сватбите на 23.03.2023

Повече двойки са пожелали да сключат граждански брак на 23.03.23 г., отколкото на днешната почти огледална дата 23.02.2023 г., показа проверка на БТА в няколко области в страната.

И двете дати се падат в делничен ден – четвъртък, но към по-късната (тази през март) има по-голям интерес.

Причината може да е в трите тройки, „магията на числата“ и желанието на хората за сигурност и щастие, коментираха за БТА психолози.

На днешната дата в София са планирани 26 сватби, също толкова засега са заявени и за 23.03.23 г., съобщиха за БТА от Столичния дом за радостни обреди.

Записванията за бракосъчетания продължават.

Тринайсет двойки до момента са избрали да сключат граждански брак в деня на Националния празник на България – 3 март, а три са планираните сватби в столицата на 13 март. Към момента в София има интерес за датите – 22.04., 29.04., 21.05.,17.06., 22,23.07., 17.09., 09.09., на които има заявени по 12-14 сватби и повече, казаха от обредния дом.

За днес във Варна има заявени три или четири сватби, повече – пет или шест, са бракосъчетанията за 23.03.23 г., съобщиха за БТА от общинската фирма „Обреди“ ЕООД – Варна. Миналата година на огледални дати е имало повече сватби, отколкото тази година, коментираха още от фирмата. На Националния празник няма планирани сватби в морската столица.

Психологът проф. Маргарита Бакрачева също посочи, че хората търсят сигурност, и отбеляза, че всички ритуали и суеверия имат тази функция.

Така че традиционно, когато има или огледални, или щастливи числа и дати, хората се ориентират към тях, особено когато става въпрос за неща, свързани с емоциите и партньорските отношения, коментира тя за БТА.

И в Древен Рим са смятали нечетните числа за щастливи, четните – за неносещи добър късмет, посочи психологът. Амулетите, халките, ритуалите – всичко е под тази обща шапка на сигурността, която е базова човешка потребност, допълни тя.

Магията хората сами си я правят, така че е много важна вярата, че нещата ще бъдат спокойни, тъй като това може да донесе повече хармония и във връзката и да успокои несигурността, която иначе би могла да съществува, смята проф. Бакрачева. Хубаво е, че има сватби, коментира тя и отбеляза, че който живее в брак, а не в кохабитация, има по-високо благополучие. Женените двойки са по-удовлетворени от живота от тези, които живеят без брак, по-спокойни и хармонични са, не че не се разделят, но глобалните изследвания това показват, допълни тя.

- реклама -