процес, атентат, Шарли ебдо,

Започна делото срещу атентаторите на „Шарли ебдо“

В Париж днес започна делото срещу 13 мъже и една жена за нападенията от януари 2015 г. срещу редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо“ и еврейски супермаркет във френската столица.

Атентатите белязаха началото на вълна от ислямистко насилие в Европа.

Седемнадесет души и всичките трима нападатели загинаха по време на продължилите три дни атаки през януари преди пет години.

Атаката беше осъществена скоро след публикуването на 12 карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите по цял свят.

vпроцес, атентат, Шарли ебдо,

Подсъдимите по делото са обвинени, че са купили оръжие и коли, използвани от нападателите, или са подпомогнали с логистиката на атаката. Повечето от обвиняемите казват, че са мислели, че помагат на заговор за обикновено нападение. Трима от подсъдимите, включително и единствената обвинена жена, ще бъдат съдени задочно, след като заминаха в зоните на конфликт, за да се присъединят към Ислямска държава.

През следващите два месеца и половина ще бъдат изслушани около 150 експерти и свидетели, чиито показания ще отворят една от най-болезнените глави в съвременната история на Франция.

При нападенията преди пет години първо братята Шериф и Саид Куаши откриха огън на 7 януари в редакцията на „Шарли ебдо“ и убиха 12 души, а после избягаха.

Те твърдяха, че извършват нападението от името на Ал Каида. Два дни по-късно Амеди Кулибали атакува еврейски супермаркет, като уби четирима заложници в името на Ислямска държава. През това време братя Куаши нахлуха в печатница извън френската столица. И тримата нападатели бяха убити същия ден при двойна полицейска операция, протекла по едно и също време.

Същата година през ноември десетина ислямисти атакуваха ресторанти и барове и концертна зала в Париж и убиха 130 души.

 

- реклама -