Законопроект на Зеленски ще лиши Порошенко от държавни длъжности

Владимир Зеленски регистрира във Върховната Рада законопроект, според който неговият предшественик Петро Порошенко може да попадне под лустрация (законово ограничаване на правото за заемане на държавни длъжности – бел.прев.).

Идеята за лишаване на висшия ръководител на страната от 23 февруари 2014 г. до 19 май 2019 г. от способността за управление на държавата бе изразена от украинския лидер ден преди това, пише РИА Новости.

В обяснителните записки към документа, като причина за лустрацията се посочват злоупотреба с власт и служебно положение, както и избягването на отговорност за действия, насочени към собствено облагодетелстване.

Законопроектът предвижда разширяване на списъка на длъжностите, подлежащи на „изчистване от властта“. Списъкът включва президента, всички депутати и председателя на парламента, членове на правителството, главния прокурор, ръководители на Службата за сигурност на Украйна, Антимонополната комисия и Фонда за държавната собственост, секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана, ръководството на митниците и данъчната служба, както и отбранителните предприятия.

Лустрацията беше едно от исканията на участниците в масовите протести от ноември 2013 г. до февруари 2014 г., които доведоха Петро Порошенко до власт.

Председателят на Венецианската комисия (консултативен орган на Съвета на Европа за конституционно право) Джани Букикио заяви, че законът за лустрацията не съответства на европейските стандарти.

- реклама -