Кредитни карти

Задава се нов заем от 1,2 млрд.лева

Нов заем от 1,2 млрд. лева се подготвя да тегли държавата. Той ще бъде взет от Фонда за гарантиране на влоговете в банките с държавна гаранция от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

В декларация в Народното събрание, БСП обвини правителството, че тегли пореден заем без финансова обосновка. Страната ни потъва в дългова спирала, която ще усетим още от следващата година.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче обясни, че идеята на заема е финансово стабилизиране.

 „Това, което цитират колегите, щеше да е притеснително, ако беше вярно  Двете гаранционни споразумения са съгласувани и голяма част от преговорите са водени именно от Фонда за гарантиране на влоговете в банките“.

Горанов обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на Фонда с желанието да се получи по-добра доходност.

„Двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са изцяло в подкрепа на стратегията за стабилизиране на финансовата система, която рухна в предходния мандат, коментира министърът. Кога се разклати финансовата система на държавата това може да се види и хронологично да се проследи“

 

Горанов посочи, че, когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалният резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Когато поехме управлението, фискалният резерв беше минимум около 5 млрд. лева през ноември 2014 г. Към 31 май 2016 г. фискалният резерв на държавата е 11 млрд. и половина, заяви министърът.

 

Вчера бюджетната комисия прие Законопроекта за гарантиране на влоговете между България и Международната банка за възстановяване и развитие, както и споразумението за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките у нас и Европейската банка за възстановяване и развитие

- реклама -