За втори път ВСС гласува: Иван Гешев е новият главен прокурор

Висшият съдебен съвет гласува за втори път кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Това се наложи след като президентът не подписа указа за назначаването на Гешев за обвинител номер едно.

Сега обаче Румен Радев по закон е длъжен да го подпише или да сезира Конституционния съд за законността на процедурата по прегласуване.

С 20 гласа „За“ и 4 „против“ магистратите приеха да предложат на президента да подпише указа за назначаването на Гешев.

Със същото гласуване ВСС реши да изпрати решението си в президентството незабавно.

По-рано имаше гласуване за и против продължаване на процедурата и прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. 20 души подкрепиха прегласуването, четирима бяха против.

Иван Гешев благодари за избора и обеща да направи всичко възможно да оправдае доверието на професионалната общност. Гешев благодари също и за това, че ВСС не се е поддало на „безпрецедентния политически натиск.“

Решението дойде след близо петчасово обсъждане и на фона на протести пред сградата на Съвета.

В крайна сметка, на кадровиците беше дадена възможност отново да обосноват решението си.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че на 24 октомври 2019 г. във Върховната касационна прокуратура е бил внесен сигнал от председателя на ГД „Боец“ Георги Георгиев за извършени престъпления срещу правосъдието от Иван Гешев.

На 30 октомври 2019 г. сигналът е изпратен по компетентност на Специализираната прокуратура за проверка на изнесените в сигнала данни. Въз основа на извършената лична проверка от наблюдаващия прокурор, на когото е възложена, на 11 октомври 2019 г. е постановен отказ за образуване на досъдебно производство срещу Иван Гешев поради липса на каквито и да било доказателства за извършено от него престъпление.

- реклама -