Меркел Аушвиц
Снимка: БГНЕС/EPA

За първи път: Ангела Меркел посети Аушвиц

Ангела Меркел пристигна днес в бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц на първото си посещение в най-известното място на масови убийства, извършени в Европа от режима на Адолф Хитлер.

Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Меркел донесе и дарение от 60 млн. евро за лагера, който днес е музей на жертвите на Холокоста. Парите ще влязат във фонд за поддържане на физическите останки на лагера – сгради, бараки, огради, наблюдателни кули и лични вещи, като обувки и куфари, на убитите тук.

Снимка: БГНЕС/EPA

Всички тези веществени обекти са запазени като свидетелство за германските зверства и като един от най-разпознаваемите символи на способността на човечеството да извършва злодеяния. Състоянието им обаче се влошава под тежестта на годините и на многомилионния поток от туристи от цял свят, което налага дългосрочни консервационни мерки.

Снимка: БГНЕС/EPA

Дарението за фондацията „Аушвиц“ идва в добавка към вече дарените от Германия във 60 млн. евро преди 10 г., когато фондът бе създаден, съобщиха от държавния музей „Аушвиц-Биркенау“.

Така общият принос на Германия в него е вече 120 млн. евро – далече над всички останали дарения от общо 38 страни. Както и предишното дарение, половината от сегашното идва от федералното правителство, а другата половина – от германските провинции, като признание за отговорността на германската нация.

След като стана канцлер през 2005 г., Меркел отдаде почит към жертвите в редица други нацистки концлагери, като е била пет пъти и в израелския музей на Холокоста и мемориала „Яд Вашем“.

В Аушвиц, край днешния полски град Освиенцим, обаче тя идва за първи път.

Полското външно министерство нарече посещението й „историческо“, което е явно признание за уникалния статут на Аушвиц в световната колективна памет, отбелязва АП. Министерството посочва, че това е едва третата визита на действащ ръководител на германско правителство в това световно място на почит към жертвите на нацизма.

Снимка: БГНЕС/EPA

Около 1,1 млн. души загубиха живота си в затворническия комплекс Аушвиц-Биркенау по време на окупацията на Полша през Втората световна война. Повечето от жертвите бяха евреи, докарани тук от цяла Европа, за да бъдат умъртвени в газови камери. Убити обаче бяха и десетки хиляди други хора, включително поляци, съветски военнопленници, роми (цигани). Лагерът бе освободен от Съветската армия на 27 януари 1945 г.

- реклама -