За 15 години диабетиците в света са се увеличили три пъти, 50% от болните у нас не са диагностицирани

Разпространението на захарния диабет тип 2 придобива епидемичен характер, а у нас 50% от диабетно болните не са диагностицирани, по данни от изследване през 2017 г.

Това заяви проф. Анна- Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по време на брифинг по повод Световния ден за борба с диабета.

У нас започва и национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечно-съдовия риск при хората със захарен диабет тип 2.

Инициативата е под надслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и се организира от Българското дружество по ендокринология и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България.

В света имаме над 415 млн. души, които страдат от диабет, половината от които- жени, посочи проф. Борисова.

„Приемете диабета присърце”- така преведохме лозунгът на Международната диабетна организация, отбеляза проф. Борисова. От 2006 г. докладваме в техния диабетен атлас, издание за световните тенденции, и данните от България.

За 15 г. има трикратно увеличение на диабетиците по света, което говори за истинска епидемия на това заболяване, според техни данни. И още нерадостни факти – България е първенец в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, като показателите са три пъти по-високи, отколкото са средните за европейските страни. 65% от диабетно болните умират от сърдечно-съдови и от мозъчно-съдови последствия. Затова говорим за диабета като еквивалент на сърдечно-съдово заболяване. И трябва да имаме комплексен подход и контрол- не само на кръвната захар, но и на теглото, и на хипертонията, и на мазнините в кръвта, и на тютюнопушенето. Освен това по рисковите фактори затлъстяване и наднормено тегло сме на едно от първите места в света, може би, след американците- с показател от 70% от населението ни. Това заслужава особен подход и усилия на държавата и на всеки един от нас.

Статистиката е неумолима. 40% от жените под 30 г. възраст имат диабет, 16% от бременните жени през 2015 г. имат някаква форма на повишена кръвна захар, отбеляза тя.

Затова Международната диабетна организация препоръчва хората да водят здравословен начин на живот, с подходящо хранене и двигателна активност. Храненето трябва да бъде здравословно, защото затлъстяването означава увеличен риск, особено при жените. Коя е здравословната храна? В никакъв случай сладкишите, а плодовете и зеленчуците, придружени от физически упражнения. Но най-важното е още при старта на бременността да се въвежда скрининг за откриване на недиагностициран диабет, защото в света има епидемия от затлъстяване. На планетата половината от диабетиците не са диагностицирани, у нас- също.

Увеличава се и броя на по-възрастните бременни, които са потенциални диабетици, затова трябва да се въведе скрининг, подчерта проф. Борисова. Основната причина за смъртност при захарния диабет тип 2 са сърдечно-съдовите усложнения, които се явяват по-рано и имат бърза прогресия. Доказано е, че рискът от сърдечно-съдово заболяване е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет в сравнение с общата популация. А когато захарният диабет е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е понижена средно с 12 г., уточни проф. Борисова.

Съществуват много рискове за плода при бременните жени с диабет.

Това посочи проф. Цветалина Тинкова, секретар на Българското дружество по ендокринология. Затова казваме, че жена с установен или предполагаем диабет трябва да бъде наблюдавана, заяви тя. Гестационният захарен диабет, който представлява всяко отклонение от нормалните стойности на кръвната захар, която се установява по време на бременност, е налице при 89-90% от всички случаи на диабет при бременните. Едно от всички 7 раждания са засегнати от гестационен захарен диабет. При наше изследване установихме сред 1600 бременни жени гестационен диабет при 29% от тях. При жените след асистирана репродукция е установен гестационен диабет при 45% от тях, което е риск и за майката и за плода, посочи проф. Танкова. Рискът при тях на първо място е възрастта на бременната жена, както и наследствените фактори и затлъстяването, посочи тя. Затова диабетът трябва сериозно за бъде контролиран, важен е самоконтролът и екипното наблюдение.

По време на бременността една жена трябва да бъде лекувана само с инсулин, за което в България имаме добри условия- с приоритетно предоставяне на инсулинови помпи, както и чрез самоконтрол на кръвната захар, препоръча проф. Танкова.

Трябва да се погрижим за здравето на жените, да улесним скрининга, да ги обгрижим и да ги обучаваме, смята проф. Борисова. Говорим днес за два типа диабет- в първия стадии на бременността/ тип 2/ , а втория тип го търсим на 24-28 седмица от бременността-гестационния, припомни тя.

И нещо, което трябва да стане практика при нашите гинеколози- при установяване на бременността те трябва да изпратят жената първо при ендокринолог за изследване на хормоните, за да се види дали тя попада в средата на рисковите фактори за диабет, препоръча проф. Борисова.

- реклама -