Южна Африка

Южна Африка напуска Международния съд в Хага

Република Южна Африка ще се оттегли от намиращия се в Хага международен криминален съд, сочат съобщения в медиите в Йоханесбург.

Решението бързо разпали критиките на правозащитни организации срещу кабинета.

Документът, който потвърждава плана за напускане на международния съд, носи подписа на министъра по международните отношение Маите Нкоана-Масхабане, беше огласен от кореспондента на SABC в Обединените нации.

Съдът в Хага и неговите членове

Международният наказателен съд е постоянен съдебен орган, който се занимава с геноцид, престъпления серщу човечеството и военни престъпления.

На 17 юли 1998г, по време на дипломатическата конференция на пълномощните представители на ООН се приема Римския статут който учредява Международния наказателен съд, но официално бива създаден на 1 юли 2002г.

Над 120 държави членуват в Международният наказателен съд

Съдът в Хага може да упражнява своето право, ако обвиняемият е гражданин на държава-членка или ако престъплението е извършено на територията на държава-членка, или ако случаят се предава чрез съвета за сигурност на ООН.

Съдът има предназначение да допълва националните съдебни системи. Тя може да упражни своята юрисдикция, само когато националните съдилища се откажат от своето право поради нежелание или некомпетентност. Инициативата по отношение на разследването и съдебното решение е оставено на държавите-членки.

- реклама -