Юруш на кюлчетата: бум на купуването на злато заради войната и поскъпването

Главоломната инфлация доведе да команда „юруш на кюлчетата“. Войната и поскъпването на стратегически стоки е довело до бум на закупуването на злато. Това пише Bloomberg.

Златото играе своята вековна роля на сигурно убежище във времена на войни и кризи и търсенето по света бързо расте.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до масов скок на цените – от петрола и газа до пшеницата и металите, предизвиквайки страхове от инфлация и заплашвайки глобалния растеж. Това тласка инвеститорите на дребно по света от Виена и Сингапур до Ню Йорк към безопасността на златото. То самото поскъпна до 2070,44 долара за тройунция – близо до рекордната стойност, постигната по време на пандемията.

Ръстът от почти 10% на цената на златото от началото на годината се превръща в

бум за търговците на кюлчета

като Рудолф Бренер, основател на Philoro Edelmetalle GmbH. Пред неговите магазини в немскоговоряща Европа вече се вият дълги опашки от купувачи. Тенденция, която е вероятно ще продължи с конфликта, без да показва признаци на затихване.

„Когато започна кризата в Украйна, имахме огромни поръчки“, казва Бренер, чиито продажби са три пъти над нормалното си ниво. „Хората купуват всичко.“

Подобни истории разказват дилъри на злато от цял свят. В Empire Gold Buyers в Ню Йорк главният изпълнителен директор Джийн Фурман казва, че 30% от клиентите му, търгуващи с луксозни артикули, искат кюлчета вместо пари.

Грегор Грегерсен, основател на Silver Bullion Pte Ltd. в Сингапур, отчита с 235% ръст на продажбите на злато и сребро през първата седмица след инвазията на Русия. Търсенето оттогава само се е засилило. „Инвеститорите мислят по линия на най-лошия сценарий с войната в Украйна и намират за разумно да купуват

физически активи в безопасна юрисдикция

като Сингапур“, коментира Грегерсен.

Нарастващото търсене идва след вече силна година за закупуване на физически метали, особено в западните страни. Търсенето на кюлчета и монети е достигнало 1124 тона през 2021 г. – най-високото ниво от почти десетилетие, сочат данните на Световния съвет за злато. Това подкрепи цените във време, в което институционалните инвеститори не залагаха толкова силно на златото.

Източник:Investor.bg

- реклама -